היפנוזה
היפנוזה היא כלי טיפולי, ואינה מהווה גישת טיפול בפני עצמה. היתרון העקרי של השימוש בהיפנוזה במהלך טיפול פסיכולוגי, הוא ביכולתה לשלוף ולנצל את המשאבים הלא מודעים הקיימים בכל אחד מאיתנו. ישנם מספר שימושים אפשריים להיפנוזה תוך כדי התהליך הטיפולי, לדוגמא:
-
היפנוזה ככלי להירגעות - ברמה הפשוטה ביותר, ההיפנוזה היא כלי מצויין להירגעות ולהרפייה. כאשר חרדה היא אחת הסיבות לפנייה לטיפול, אני רואה חשיבות גדולה בללמד את האדם דרכים מגוונות ויעילות לוויסות עוצמת החרדה ולהרגעה עצמית. לימוד היפנוזה עצמית הוא פעמים רבות אחד השלבים הראשונים בטיפול. מעבר לתחושת הרגיעה אליה ניתן להגיע באמצעות ההיפנוזה בקליניקה וההיפנוזה העצמית, יש ערך רב לידיעה של האדם, שברשותו כלי רב עוצמה, שבעזרתו הוא יכול להירגע בכל עת.
-
היפנוזה ככלי לטיפול בסימפטומים – ההיפנוזה היא כלי יעיל בהפחתת סימפטומים, בשינוי תגובות אוטומטיות ואמונות שגויות, ובעיצוב התנהגויות חדשות ורצויות.
-
היפנוזה לשם טיפול בחשיפה - טיפול בחשיפה הוא אחד השלבים המשמעותיים בטיפול בחרדה, בעיקר כאשר היא ממוקדת. בטיפול זה מעודדים את המטופל להתמודד עם הפחדים שלו בסביבה בטוחה ומבוקרת. אולם, לא תמיד המטופל מסוגל לחשוף את עצמו במציאות למה שמעורר בו חרדה. לעתים כי החרדה עדיין גדולה מדי, ולעתים כי קשה לייצר את המצב במציאות היומיומית (למשל, במקרה של חרדת טיסה). במצבים אלה, ההיפנוזה מאפשרת חוויה דמויית מציאות בדמיון, וכך העצמה של תחושת השליטה.
-
היפנוזה ככלי לטיפול בקונפליקטים לא מודעים – ההיפנוזה מאפשרת הבנה של הגורמים בהיסטוריה האישית של האדם הקשורים למצוקה שהביאה אותו לטיפול, למשל דרך חזרה בדמיון למצב שבו הרגש השלילי נחווה לראשונה. בנוסף, ההיפנוזה מאפשרת תיקון ומציאת פיתרונות אפשריים שנובעים ממשאביו הפנימיים והלא מודעים של האדם עצמו.