top of page
טיפול בדימוי עצמי, ביטחון עצמי והערכה עצמית
ההערכה העצמית אינה חקוקה באבן. אפשר לשפר את הביטחון העצמי, אך זו אינה עבודה קלה. הביטחון העצמי עולה כאשר אנו מתמודדים עם הפחדים שלנו ולומדים מההתנסויות שלנו. לעתים חלק מהעבודה צריך להיעשות בטיפול פסיכולוגי. עם זאת, ישנם מספר דברים שאפשר לעשות גם לבד.
כלים לעזרה עצמית לטיפול בדימוי העצמי:
-
טפלו כמו שצריך בעצמכם. דאגו הן לבריאותכם הגופנית והן לבריאותכם הנפשית. אמצו סגנון חיים בריא, ושיקלו קבלת תמיכה מקבוצות לעזרה עצמית, אפילו דרך פורומים באנטרנט וקבוצות בפייסבוק.
-
מתנו את הפרפקציוניזם. לפרפקציוניזם פנים רבות, כולל התשוקה רבת הערך להשתפר. אולם השאיפה לשלמות אינה דוחפת, אלא מעכבת את הצמיחה, ומאמללת. דברו עם עצמכם בעדינות ובצורה הגיונית על המטרות שלכם, והניחו לפרפקציוניזם.
-
הפסיקו את ההלקאה העצמית. אם אתם רוצים להרגיש טוב יותר בקשר לעצמכם, דברו לעצמכם בכבוד! סביר להניח שלא תדברו בכזו אכזריות גם לאויב המר ביותר שלכם. כאשר יש לאדם הערכה עצמית חיובית, הוא יודע להקשיב ל"שוטר הפנימי", אך לא מיד להאמין לטענות שהוא מפנה כנגדו. כאשר לאדם יש דימוי עצמי חיובי, גם אם יש לו ביקורת כלפי עצמו, הוא לא שוקע בה ונותן לה להשתלט על כל ישותו. ולעתים הוא גם יודע להניח את הביקורת הזו בצד, כי הוא לא מבלבל את "מי שהוא" עם "איך שהוא עושה דברים מסויימים".
-
תמיכה חברתית. קשה לנו לתחזק הערכה עצמית גבוהה לגמרי לבדנו. אנו זקוקים למבט המעריך והמפרגן של הזולת. לעתים מקור הקושי שלנו לחוש ביטחון בעצמנו הוא חסך שנוצר בילדותנו בסוג כזה של מבט מהורינו. חשוב לקבל את העובדה שאנו זקוקים לאחרים בשביל להרגיש טוב עם עצמנו, ולאפשר לסביבה החברתית שלנו לספק לנו את התמיכה שלה אנו זקוקים.
הטיפול הפסיכולוגי בדימוי העצמי הולך מעבר לעבודה העצמית, ומעמיק את המודעות לחלקים הקוגניטיביים והרגשיים שמרכיבים את הדימוי העצמי. הטיפול הפסיכולוגי כולל בחינה מחודשת של המחשבות, הציפיות, הרגשות והאמונות שיש לאדם בקשר לעצמו ולאחרים, בדיקה של הגורמים לליקוי בהערכה העצמית ועוד. הטיפול מסייע לאדם לחוות את עצמו בצורה יותר חיובית ויותר מציאותית, כמו גם לפתח אסרטיביות ויכולת משופרת לוויסות ההערכה העצמית. החשוב מכל הוא שטיפול יסייע לאדם להביא לידי ביטוי את העצמי האמיתי שלו, וכך להרגיש חי, אותנטי, מלא ואמיתי יותר.
bottom of page