top of page

דימוי עצמי, ביטחון עצמי והערכה עצמית

 

איך אתה מרגיש בקשר לעצמך? האם את מצליחה לעשות דברים טוב כמו אחרים? האם אתה מרוצה מהופעתך החיצונית, מאישיותך, מחבריך? האם קורה שאת מרגישה חסרת תועלת? האם אתה מרגיש אופטימי בנוגע לעתידך? 

הערכה עצמית היא התשובה לשאלה "איך אני מרגיש בקשר למי שאני?". אנו לומדים להעריך את עצמנו במהלך ההתפתחות שלנו במשפחתנו. ההערכה העצמית היא תכונה נלמדת, ואינה מולדת.
דימוי עצמי נמוך הוא הערכה שלילית של העצמי. כולנו עוברים לעתים תקופות של ספקות עצמיים. אולם, כאשר אדם מעריך את עצמו בצורה שלילית לאורך זמן, הוא עלול להיקלע למעגל קסמים. אנשים שסובלים מהערכה עצמית נמוכה נוטים לחוש יותר חרדה, ומתקשים להשקיע מאמץ בהתמודדות עם אתגרים בחיים. כאשר הם נכשלים, הם נוטים להאשים את עצמם, מרגישים עוד יותר חסרי תועלת, ומחזקים את הערכתם העצמית השלילית. הם מגיבים לאירועים באופן יותר ויותר תבוסתני ובדפוסים של הרס עצמי, כמו התמכרויות לחומרים שונים. אנשים עם דימוי עצמי נמוך נוטים לחוש בדיכאון, מתקשים למצות את הפוטנציאל שלהם, ומוכנים לסבול מצבים או יחסים פוגעניים.

בעיות שקשורות לדימוי העצמי עלולות להופיע כאשר קיים פער גדול מדי בין הציפיות של האדם מעצמו ו/או הציפיות של אחרים ממנו, ובין הדרך שבה האדם מעריך את יכולותיו בפועל. לפער זה עלולות להתלוות תחושות תסכול, אשמה, בושה, דיכאון, חרדה ועוד. לפעמים האדם מגיב לחוסר הביטחון בעצמו בתלותיות ובבקשת אישורים בלתי פוסקים מהסביבה. דרך התמודדות אחרת להקלה על הליקוי בהערכה העצמית היא התנשאות, אדישות וזלזול באחרים. 

bottom of page