top of page

חרדה

חרדה היא חוויה שכיחה בחיי היום-יום שלנו. טבעי לחוש חרדה כאשר ניצבים בפני מצב מאתגר, כמו בחינה קשה, ראיון עבודה או פגישה עיוורת. אולם אם הדאגות והפחדים כבר מציפים ברמה כזו שהם מפריעים לתפקוד היומיומי, יתכן שאתם סובלים מהפרעת חרדה. ישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה, ושיטות טיפול מגוונות ויעילות, כמו גם כלים לעזרה עצמית. כאשר מבינים מה עומד בבסיס הפרעת החרדה, ניתן להפחית את הסימפטומים, ולקבל בחזרה את השליטה על החיים.

חרדה היא תחושה עמומה של פחד מהעומד להתרחש, והיא מלווה בתחושה גופנית לא נעימה (דופק מואץ, זיעה, פרפרים בבטן, לפעמים יש בחילות, שלשולים או הקאות, צמרמורות, גלי חום ועוד). נוסף על התחושות הגופניות הלא נעימות, מתלווים לחרדה רגשות של מתח, דאגה, פחד ובהלה. חרדה מתמשכת משפיעה על החשיבה, על הריכוז, על הקליטה ועל יכולת הלמידה, וגורמת לתחושה של עייפות וחוסר מרץ.

חרדה היא למעשה תגובה טבעית של הגוף למצב סכנה, מעין מנגנון אזעקה שמופעל בנוכחות איום או נוכח מצב מלחיץ. במילים אחרות, החרדה אינה דבר רע. יש לחרדה ערך הישרדותי, ומטרתה לשמור עלינו. החרדה גורמת לנו להיות ערניים וממוקדים, מוכנים לפעולה, ומדרבנת אותנו לפתור בעיות. כאשר החרדה קבועה או מציפה, וכאשר היא מפריעה לתפקוד וליחסים הבינאישיים, היא מאבדת מיעילותה. כדאי לטפל בחרדה כאשר היא מתפתחת לכדי תגובה מוגזמת, הן מבחינת עוצמת הרגש, והן מבחינת משכו. אם החרדה מנהלת אתכם, ולא אתם מנהלים את החרדה, זה הסימן לכך שכבר לא מדובר בחרדה נורמלית, אלא בהפרעת חרדה.

חרדה עשויה להתבטא באופן שונה אצל אנשים שונים, מפני שלמעשה כאשר אנו מדברים על הפרעת חרדה, אנו מתייחסים למספר מצבים הקשורים זה לזה, ולא להפרעה אחת. יש מי שסובל מהתקפי חרדה חריפים, שפורצים ללא התראה מוקדמת, ואילו מישהי אחרת נעשית מאוד מודאגת רק מעצם המחשבה על לקשור שיחה עם אנשים במסיבה שהיא הולכת אליה בערב. אדם אחר עלול לסבול מחרדה משתקת מנהיגה, או ממחשבות חודרניות ובלתי נשלטות. מישהי אחרת עלולה לחיות במתח ובדאגה בלתי פוסקים, על כל דבר ומפני כל דבר, ולהרגיש שהקטסטרופה עומדת ממש מעבר לפינה. למרות הצורות השונות של הפרעות החרדה, הן חולקות מאפיין מרכזי אחד: פחד או דאגה קיצוניים במצבים שבהם רוב האנשים לא היו מרגישים מאויימים.

 

אנשים רבים שסובלים מהפרעות חרדה, סובלים גם מדיכאון בשלב מסויים. נראה כי חרדה ודיכאון צומחים מאותה פגיעות ביולוגית, מה שמסביר מדוע פעמים רבות הם מופיעים ביחד. בנוסף, חרדה לאורך זמן מעייפת ונוטלת משאבים רבים מהאדם, והעייפות הזו עלולה להוות גורם להתפתחות דיכאון. מאחר שדיכאון מחריף את החרדה ולהיפך, חשוב לטפל בשני המצבים.

סוגי הפרעות חרדה - 

 

 

bottom of page