דיכאון
דיכאון הוא ההפרעה הרגשית השכיחה ביותר, ויותר ויותר אנשים מאובחנים כסובלים ממנו בעשורים האחרונים. מחקרים מלמדים שכאחד מכל שבעה אנשים עלול לסבול מדיכאון במהלך חייו. המאפיין העיקרי של דיכאון הוא ירידה משמעותית במצב-הרוח, בפעילות ובאנרגיה. הוא כולל מצב-רוח ירוד, ותחושות של חוסר תקווה וייאוש. לעתים חשים מצב רוח מדוכא (תחושה של עצב או ריקנות) במשך כל היום, או כמעט כל יום. מצב-הרוח יהיה מלווה לרוב בתחושות חוסר ערך עצמי או ברגשות אשם מוגברים. עלולים לבכות באופן תדיר יותר, ולאבד עניין באנשים אחרים ובפעילויות שנהגו ליהנות מהן. כמו כן, עלולים להרגיש שהתוכניות שהיו כלפי העתיד איבדו ממשמעותן ואינן מעניינות יותר, או שהחיים אינם שווים עוד. מעבר לכך, יתכנו שינויים בתיאבון, קשיים בשינה, עייפות או איבוד אנרגיה. פעמים רבות חווים קשיי זיכרון, ירידה ביכולת הריכוז וביכולת לחשוב בבהירות.
העצבות היא חלק מחיי כולנו, ורובנו מצליחים להמשיך בשגרת היום יום למרות הרגשות השליליים שתוקפים אותנו מפעם לפעם. חשוב להבחין בין עצבות ודכדוך זמניים וחולפים, שעלולים להתעורר בעקבות ארוע מאכזב או מעציב כמו פיטורין או פרידה, לבין דיכאון קליני מאז'ורי, שהסובלים ממנו חווים הפרעה משמעותית ומתמשכת לתפקודם היומיומי (האבחון דורש לפחות שבועיים בהם יש ירידה חריפה במצב הרוח), עד לכדי הפרעה גם לשינה ולאכילה. דיכאון נחשב לבעייה כאשר הוא מהווה תגובה לא פרופורציונלית לאירוע שגרם לו, וכאשר הוא מתמשך מעבר לנקודה שבה רוב האנשים כבר היו מתחילים להחלים.
כאשר מבחינים בשינוי משמעותי במצב הרוח, בתפקוד ובערך העצמי, זה הזמן להתייעץ עם איש מקצוע. כדאי לזכור שלדיכאון יש השפעה גם על הסובבים – משפחה, חברים, קולגות. מחקרים מלמדים כי ניתן "להידבק" בדיכאון כאשר נמצאים בקירבתו של אדם שסובל ממצב רוח ירוד וממחשבות פסימיות.
מחקרים רבים מצביעים על כך שדיכאון עובר במשפחה. עם זאת, לא ניתן להעריך בוודאות עד כמה מדובר בתורשה גנטית, או עד כמה הורים עם נטייה לדיכאון מתנהגים באופן שגורם לילדיהם להיות מועדים לדיכאון.
דיכאון בא לידי ביטוי באופן שונה בין המינים. נשים שסובלות מדיכאון מאופיינות ברגשות של חוסר אונים ופסימיות. דיכאון אצל גברים, לעומת זאת, מתבטא בחוסר שקט, בכעס ובריבוי תלונות גופניות, ולכן לעתים קשה יותר לאבחן אותו. משערים שזו אחת הסיבות לכך שגברים מאובחנים פחות מנשים כסובלים מדיכאון. בכל גיל עלולים ללקות בדיכאון, כולל בילדות, אך אנשים מבוגרים וקשישים מועדים יותר ללקות בו.
סוגי דיכאון
מקובל להבחין כיום בין מספר סוגים של הפרעות דיכאון. כדאי להיות מודעים למגוון של סוגי הדיכאון, ולתסמינים המאפיינים כל אחד מהם.